top of page

ZWL pārstāve apmeklē apmācības Berlīnē

No 18. līdz 20.martam Zero Waste Latvija valdes locekle Laura Dzelzkalēja apmeklēja apmācības Berlīnē ar atkritumu samazināšanu saistīto Eiropas vides organizāciju un pašvaldību pārstāvjiem (vairāk info šeit). Apmācības rīkoja Zero Waste Europe. Tās bija pirmās šāda veida apmācības, kurās tika aicināti arī pašvaldību pārstāvji, lai veicinātu pieredzes apmaiņu un sadarbību nākotnē. Šobrīd arvien vairāk pieaug projektu un iniciatīvu skaits par vienreizējās lietošanas trauku (glāžu, pusdienu trauku utt.) aizstāšanu ar daudzreizlietojamiem traukiem un "uzpildi savā traukā", īpaši runājot par restorānu un kafejnīcu sektoru saistībā ar ēdienu līdzņemšanai.



Paredzams, ka tuvāko gadu laikā arī ES likumdošanā ēdināšanas sektoram un pārtikas tirgotājiem tiks iestrādāta prasība  par iespēju nodrošināt ēdienu līdzņemšanā savā traukā vai atkārtoti izmantojamā traukā, ko nodrošina ēdinātājs (Vairāk info šeit). Saskaņā ar šo Iepakojuma atkritumu regulu (EU Packaging Waste Regulation (PPWR)), cita starpā plānots no 2027. gadam HORECA sektoram uzlikt par pienākumu pircējiem atļaut izmantot savus vairākkārt izmantojamos traukus, un no 2028. gada obligāti piedāvāt iespēju izvēlēties atkārtoti lietojamos traukus ēdiena/dzērienu līdzņemšanai. Plānots ieviest arī paplašinātās ražotāju atbildības sistēmu. Šī provizoriskā vienošanās tiks iesniegta dalībvalstu pārstāvjiem un ES Parlamenta Vides komitejai apstiprināšanai. Apstiprināšanas gadījumā tā tiks virzīta tālāk, lai iegūtu juridisku spēku. Regula tiks piemērota ne ātrāk, kā 18 mēnešus pēc spēkā stāšanās dienas.


Vairāki pilotprojekti un kampaņas saistībā ar depozīta sistēmu un vairākkārt izmantojamiem traukiem ieviesti Berlīnes pilsētā, piemēram, "Frag nach mehr" jeb "Prasi daudzreizlietojamu". Tā laikā par vienreizējās lietošanas traukiem līdzņemšanai pircējam bija jāpiemaksā 50 centi. Rezultātā 26 no 141 iesaistītajiem uzņēmumiem samazināja vienreizējo trauku izmantošanu par vismaz 30% un 50% pircēju bija pozitīva attieksme pret kampaņu. Plānots, ka Eiropas čempionāta futbolā laikā Berlīnes pilsētā ēdinātājiem būs pienākums nodrošināt atkārtoti lietojamus traukus līdzņemšanai. Līdzīga sportiskā nostāja ir arī Parīzē: Parīze plāno sarīkot "zaļākās" olimpiskās spēles vēsturē, noteiktos pilsētas rajonos aizliedzot vienreizlietojamos traukus. Olimpisko komiteju un pašu spēļu norisi gan tas nemainīs. Cerams, nākamajās Olimpiskajās spēlēs.

Arī Latvijā parādās arvien vairāk labo piemēru pilsētās, pasākumos un uzņēmumos. Un arī Zero Waste Latvija strādā pie šī jautājuma - teju, teju būs gatavas vadlīnijas pašvaldībām. Sekojiet līdzi jaunumiem!


Zemāk redzamajā infografikā neliels kopsavilkums par to, ko tad var darīt pašvaldības:



Pašvaldību pārstāvji, pasākumu organizatori un ēdināšanas uzņēmumi, kas ieinteresēti uzzināt vairāk un pārņemt pieredzi, laipni aicināti sazināties ar Zero Waste Latvija info@zerowastelatvija.lv, lai uzzinātu vairāk.


Aicinām arī Tevi atcerēties ņemt līdzi savu kafijas krūzi un ēdiena kastīti, lai varētu "uzpildīties" dabai draudzīgāk! 

bottom of page