top of page

"Zero Waste Latvija" rudens lekcijas Gētes institūtā

Pēc vasaras, kurā no jauna pārspēti visi karstuma, nokrišņu un citu klimata pārmaiņu rādītāju rekordi, Gētes institūts vēlas iesākt jauno rudens sezonu ar lekciju sēriju par vides tematiku.


Gētes instūts aicina uz trīs lekcijām, kas sniegs ievadu akritumu problemātikā. Katrs Latvijas iedzīvotājs rada 461 kg atkritumu gadā, un pēdējos gados mūsu radīto atkritumu apjoms ir ar tendenci pieaugt. Šādā tempā Getliņu poligons būs pilns 5-7 gados. Ko varam darīt, lai samazinātu atkritumu apjomu?


Organizācijas “Zero Waste Latvija” lektori stāstīs par atkritumu rašanos, ceļu, pārstrādi un samazināšanu un par to, ko mēs katrs individuāli un arī visi kopā varam darīt, lai palīdzētu dabai un sev pašiem.



Lekcija: No atkritumiem uz “apritumiem”?

22. augusts, 18.00

Vieta: Gētes institūts Rīgā, Marijas iela 13, k-1

Lektore: Elīna Kolāte, “Zero Waste Latvija


Kur paliek saražotie atkritumu? Kādi risinājumi? Kā mazināt radīto atkritumu apjomu Latvijā un Eiropā? Ko var darīt katrs no mums un kas būtu jādara kādam citam?



Lekcija: Šķirot vai nešķirot?

5. septembris, 18.00

Vieta: Gētes institūts Rīgā, Marijas iela 13, k-1

Lektore: Elīna Kolāte, “Zero Waste Latvija


Vai šķirošanai ir jēga? Vai tas tiešām ir lētāk? Cik daudz un ko var pārstrādāt? Un ko darīt, ja nav atvesti šķirošanas konteineri? Šajā lekcijā uzzināsiet par šķirošanu un pārstrādi, dzirdēsiet pārsteidzošus faktus un vienkāršas patiesības un citas lietas, kuras jums ikdienā neviens nestāsta. Uzzināsiet:

  • ko un kā šķirot,

  • ko, vai un kā var pārstrādāt,

  • kā samazināt atkritumu apjomu,

  • kā ietaupīt, radot mazāk atkritumus.

Lekcija: Pārtikas atkritumi un melnais zelts

26. septembris, 18.00

Vieta: Gētes institūts Rīgā, Marijas iela 13, k-1

Lektore: Maija Krastiņa, “Zero Waste Latvija


Pārtikas atkritumi veido aptuveni 40% no mūsu atkritumiem. Arī Latvijā aplēsts, ka izmetot pārtiku, ik gadu viena mājsaimniecība izšķērdē ap 500 eiro. Kā un kāpēc rodas pārtikas atkritumi un kā samazināt to apjomu? Ko ar tiem darīt? Vai pārtikas atkritumu šķirošana un kompostēšana ir piemērota pilsētai? Īss ievads pārtikas atkritumu problemātikā un risinājumos, un praktiski padomi kompostēšanas uzsākšanā.


bottom of page