top of page

Zero Waste Latvija rīkotajā ikgadējā atkritumu zīmolu auditā “triumfē” cigarešu ražotāji


Atkritumu zīmolu audits 2023

Šī gada 16.septembrī Daugavgrīvas pludmalē norisinājās Zero Waste Latvija rīkotais piekrastes atkritumu zīmolu audits – stundas laikā savāktie pludmales atkritumi tika analizēti, lai saprastu, kuri ražotāji visvairāk piesārņo pludmali. Audits nesis gan labas, gan sliktas ziņas.


Labā ziņa:

Depozīta sistēma savu mērķi sasniedz – ja iepriekšējos piecus gadus katru gadu negatīvā topa augšgalā bija dzērienu ražotāji, tad šogad dzērienu pudeles pludmalē un kāpās praktiski nebija atrodamas.


Sliktās ziņas:

Kaut arī pudeles ir atstājušas piekrasti, korķīši ir palikuši. Gan plastmasas, gan metāla korķi pēc pudeļu atvēršanas un dzēriena nobaudīšanas paliek pludmalē.


Kopš 2021.gada Latvijā ir aizliegta plastmasas ausu kociņu tirdzniecība. Tomēr vēl aizvien tie ir atrodami dabā. Visticamāk – cilvēki vēl aizvien turpina lietot jau iepriekš iegādātos kociņus un pēc tam tos izmet tualetes podā. Tālāk tie nonāk notekūdeņu attīrīšanas stacijās, kur ne visi tiek aizturēti. Zero Waste Latvija atgādina – ausu kociņi pēc lietošanas jāizmet miskastē, nevis podā vai izlietnē.


Kā katru gadu, izveidots arī to zīmolu tops, kuru produkti vai iepakojumi visvairāk piesārņojuši pludmali un kāpas. Šogad tops krasi mainījies – ja agrāk “līderi” bija dzērienu ražotāji, tad šoreiz “triumfē” cigarešu ražotāji. Kopumā vairāk nekā puse no savāktajām atkritumu vienībām bijuši tieši izsmēķi. Piecinieku noslēdz saldumu un alus ražotāji. Svarīgi – alus ražotājs pludmali piesārņojis nevis ar pudelēm, bet tieši ar korķīšiem.

1. Imperial Brands (zīmols Winston)

2. Philip Morris International (zīmoli Marlboro, L&M, Chesterfield, Parliament)

3. Reynolds American (zīmoli Camel, Caines)

4./5 Roshen / AB InBev (zīmols Corona Extra)


Atkritumu zīmolu audits ik gadu notiek 50 – 60 valstīs, un to koordinē organizācija Break Free From Plastic. Jau piecus gadus pēc kārtas globālajā topā dominē The Coca-cola company, PepsiCo un Nestle. Papildinformācija par starptautisko atkritumu zīmolu auditu atrodama šeit: https://brandaudit.breakfreefromplastic.org/


Zero Waste Latvija atkritumu zīmolu auditu veic jau sesto gadu. Iepriekšējo gadu rezultāti atrodami šeit: https://ej.uz/zwlauditi


Informāciju sagatavoja:

Zero Waste Latvija atkritumu zīmolu audita rīkotāja Elīna Kolāte

Elina.kolate@gmail.com, +37120629359

bottom of page