top of page

Zero Waste Latvija piedalās zero waste konference Tallinā

Zero Waste Latvija (ZWL) komanda šonedēļ viesojās Let's Do It Foundation un Tallinn University rīkotajā Igaunijas pirmajā atkritumu samazināšanas konferencē, kas no 13. līdz 14. septembrim notika Tallinā.

Pirmajā konferences dienā dalībnieki tika iepazīstināti ar Tallinas atkritumu apsaimniekošanas labo praksi un viesojās gan Igaunijas depozīta sistēmas šķirošanas rūpnīcā, gan atkritumu apsaimniekošanas laukumā Tallinā, Paljasaare apkaimē. Igaunijas depozīta sistēma pārsteidza ar savu jaunāko produktu: depozīta traukiem masu pasākumiem, savukārt atkritumu apsaimniekošanas laukums - ar detalizēto šķirojamo materiālu klāstu un ērtībām lietotājiem. Tallinā liela daļa lielgabarīta atkritumu tiek pieņemti bez maksas vai par simbolisku maksu.

Paljasaare atkritumu laukumā arī darbojās būvniecības atkritumu “saglābšanas” darbnīca, kuras galvenais mērķis ir no atkritumiem glābt vēsturiskas un ēku detaļas ar augstu materiālu vai estētisko vērtību: durvis, logus, trepes, margas u.c. Darbnīcā varēja atrast arī daudz citu senu lietu, kas pēc apkopes tiek pārdotas.



Otrā konferences diena fokusējas uz pašvaldību lomu atkritumu mazināšanā un dažādu sabiedrības grupu izglītīšanu par atkritumu samazināšanas un aprites ekonomikas tēmu. Tika diskutēts arī par datu pieejamību un analīzi atkritumu jomā.


Konference pulcēja kopā NVO ekspertus, pašvaldību pārstāvjus, uzņēmējus, akadēmiķus, skolotājus un pasniedzējus no Igaunijas un kaimiņavalstīm.


Konference bija noslēdzošā daļa Zero Waste Europe (ZWE) un partneru veidotā apmācības programmā Zero waste vēstniekiem un lektoriem; šajā programmā no Latvijas piedalījās ZWL lektore Maija Krastina un biedre Mairita Lūse, kuras arī šogad ieguva ZWE sertifikāciju.


ZWL lektori lasa lekcijas Latvijas izglītības iestādēs un uzņēmumos kopš 2019. gada. Šajā rudenī, sadarbībā ar Stockholm School of Economics in Riga , ZWL izveidoja pirmo visaptverošo kursu ilgspējīgas uzņēmējdarbības kursu Bakalaura studiju studentiem.


bottom of page