top of page

Zero Waste Latvija izstrādā depozītglāžu vadlīnijas pašvaldībām

Biedrība “Zero Waste Latvija” ir izstrādājusi vadlīnijas glāžu atkalizmantošanas sistēmas ieviešanai pašvaldībā. Vadlīnijas izstrādātas, lai rosinātu Latvijas normatīvo aktu izmaiņas aprites ekonomikas un atkārtotas lietošanas virzienā.


Vadlīniju galvenais mērķis ir stiprināt atkārtotu lietošanu pašvaldībās un atbalstītu pašvaldības atkārtotas lietošanas atbalsta politikas izstrādē, jo īpaši ēdināšanas un pasākumu nozarēs.


Izstrādājot vadlīnijas, esam izpētījuši atkārtotas lietošanas ieviešanas iespējas pašvaldību līmenī un snieguši konkrētus piemērus, kā pašvaldības var veicināt glāžu atkārtotu lietošanu. Esam izstrādājuši ierosinājumus saistošajiem noteikumiem un definējuši piemērus, no kuriem pašvaldības varētu iedvesmoties.


Zero Waste Latvija vēlas, lai tiktu ierobežota vienreizlietojamo trauku izmantošana sabiedriskās ēdināšanas pasākumos pašvaldību līmenī. Tādējādi izstrādātās vadlīnijas satur arī izmaiņu ierosinājumus gan pašvaldību, gan valsts mēroga normatīvajos aktos un politikas plānošanas dokumentos, lai depozīta trauku ieviešana noritētu pārdomāti un sistemātiski.


Atkārtoti lietojamu glāžu ieviešanas iespējas pašvaldībā

Lai pašvaldības samazinātu vienreizlietojamo glāžu izmantošanu pārtikas un sabiedriskās ēdināšanas nozarē, vadlīnijās iespējams rast skaidras atbildes uz tādiem jautājumiem kā:

 

  • Vai politikas plānošanas dokumenti pietiekami veicina atkārtotas lietošanas prakses ieviešanu Latvijā?

  • Kas ir depozīta glāze?

  • Kādi normatīvie akti regulē depozīta glāzes?

  • Vai glāze ir uzskatāma par iepakojumu?

  • Kā atkārtotas lietošanas glāzes pašvaldībām iekļaut zaļajos publiskajos iepirkumos?

  • Kā atkārtotas lietošanas glāzes pašvaldībām noteikt par obligātām pašvaldības pasākumos ielu tirdzniecībā?

  • Kādi ir prakses piemēri glāžu atkalizmantošanas sistēmām Latvijā un ārvalstīs?

  • Kā vēl pašvaldība var veicināt atkārtoti lietojamu glāžu praksi pašvaldībā?


Vadlīnijas satur arī konkrētus piemērus pašvaldību rīcībai glāžu atkārtotas lietošanas praksei ieviešanai pašvaldības teritorijā. Lai iepazītos ar piemēriem un uzzinātu vairāk, aicinām aplūkot izstrādātās vadlīnijas, kā arī dalīties ar vadlīnijām ar pašvaldību pārstāvjiem, ēdināšanas sektora uzņēmējiem un pasākumu organizatoriem.


Vadlīnijas iespējams lejupielādēt šeit:

Depozīta vadlīnijas-2
.pdf
Download PDF • 125.10MB

Vadlīnijas sagatavotas biedrības “Zero Waste Latvija” apakšgranta projekta “Support to national and subregional coordination to achieve BFFP Europe goals”, references numurs BFFP-ZER33-23, ietvaros.


bottom of page