top of page

Kopš 1. jūlija Rīgā cēlušies atkritumu apsaimniekošanas tarifi

Kopš 1. jūlija Rīgā atkal cēlušies atkritumu apsaimniekošanas tarifi. Kamēr daudzi par šo faktu vēl nezina un tie, kas zina - piktojas, Zero Waste Latvija aicina ieraudzīt iespēju no jauna pārskatīt savus paradumus. Lētākie atkritumi ir tie, kurus mēs nesūtām uz poligonu!


  • Centies atkritumus neradīt: atsakies no lieka iepakojuma, liekām lietām, pērc lietotu, aizņemies, lieto atkārtoti.

  • Šķiro plastmasu, papīru, stiklu! Ja pie tavas mājas nav šķirošanas konteinera, sazinies ar savu mājas vai atkritumu apsaimniekotāju un pieprasi tā uzstādīšanu. Rīgā un daudzās citās pašvaldības šķirošanas konteineri ir BEZMAKSAS; citās - par daudz zemāku samaksu. Jo vairāk šķirosiet, jo mazāk maksāsiet! Rīgas dome aprēķinājusi, ka katrs lielais iepakojuma konteiners, kas 2022. gadā būs sašķirots pareizi un tiks izvests kā iepakojuma konteiners, var samazināt mājas atkritumu apsaimniekošanas izdevumus līdz pat 35%.

  • Šķiro bio! Pusi no mūsu atkritumiem veido pārtikas atkritumi. To izvešana ir par zemāku samaksu nekā sadzīves atkritumi.

  • Kompostē, īpaši tad, ja dzīvo privātmājā. Tas nemaksā gandrīz neko un dos Taviem mājas augiem un dārza stādiem tik ļoti nepieciešanās barības vielas.

  • Drēbes un citus tekstila izstrādājumus nodod labdarībai, nes uz brīvbodi vai uz tekstila konteineru. Labas, tīras un vēl lietojamas mantas aicinām nodot labdarības veikalos.

  • Esi latvietis praktiskais! Ja vēlies šķirties no labām lietām, apsver iespēju pārdot vai atdot tās tiešsaistē. Burkas atdod krustmātei vai opim ievārījumiem. Olu kastītes sūti atpakaļ vistām ar tirgotāju starpniecību. Taru nodod depozītā. Gandrīz katrai lietai var atrast savu vietu!


Radi mazāk atkritumu un ietaupi!



bottom of page