top of page

Iepriecini Ziemassvētkos videi draudzīgi!

Kā Tu domā iepriecināt tuvos un mīļos cilvēkus Ziemassvētkos? Atceries, ka dāvanu došana nav pienākums; tā ir izvēle. Varbūt šis ir gads, kad Tu ģimenē un draugu lokā ierosini pārtraukt apdāvināšanos un tā vietā ziedot labdarībai? Ja tomēr vēlies otru kaut kā iepriecināt, Zero Waste Latvija ir dažas idejas, kas palīdzēs mazāk tērēt un pavadīt Ziemassvētkus dabai draudzīgāk.


Pērc lietoto!

Apmeklē antikvariātus, lietoto preču un labdarības veikalus, lai atrastu interesantas un unikālas dāvanas, kas reiz ir iepriecinājušas kādu citu un kas vēl joprojām var sniegt prieku. Šis ir viens no izcilākajiem veidiem, kā radīt Ziemassvētkus bez atkritumiem, jo bieži vien šīs tirdzniecības vietas daļu no ienākumiem novirza arī labdarībai. Šobrīd dažādās Latvijas vietās ir atvērti arī lietu maiņas punkti. Iespējams kāda no tiem atradīsi izcilu dāvanu savam tuviniekam.

Daži mantu maiņas punkti:

Brīvbode - Rīga


Dāvini pieredzi!

Praktiska bezatkritumu dāvana - digitālais abonements, kas ļauj uzsākt jaunu hobiju vai atpūsties pēc darba dienas. Tas var būt dažādu straumēšanas platformu abonements, lekciju cikls, kursi, treniņi vai jebkas cits.


Daži ieteikumi:

Audible: vērtīgs abonements, kas saņēmējam ļaus piekļūt vairākiem tūkstošiem audio grāmatu, kuras var ērti klausīties gan mobilajā ierīcē, gan datorā.


Headspace: aplikācijā, kurā pieejamas dažādas vadītās meditācijas, kas saņēmējam ļaus uzsākt un apgūt meditācijas procesu un mazināt ikdienas stresu.


Open Minded: šī Latvijā vadošā tiešsaistes mācību platforma piedāvā dažādus kursus. Dāvini Ziemassvētkos zināšanas!


Dāvanu iesaiņo videi draudzīgi

Vai zināji, ka bieži vien veikalā pieejamais dāvanu iesaiņojums ir ar plastmasas pārklājumu? Tas nozīmē, ka to nevar pārstrādāt. Radi pats īpašu un personalizētu iesaiņojumu mājās. Piemēram, mūzikas mīļotājam dāvanu vari iesaiņot nošu papīrā! Vari arī izmantot vecus žurnālus, avīzes, komiksus, audumu vai vienkārši brūnu papīru.


Parādi, ka dzīve bez atkritumiem ir viegla!

Ja pats piekop bezatkritumu dzīves veidu un vēlies, lai tavi tuvinieki un draugi arī tam pievēršas, vari šos Ziemassvētkus izmantot kā iespēju, lai parādītu, ka tas ir pavisam viegli. Labs pamudinājums varētu būt bezatkritumu starta komplekts. Var sākt kaut vai ar labu uzpildāmo ūdens pudeli, bet vari sagādāt arī citas noderīgas lietas, piemēram:

  • auduma iepirkumu soma;

  • auduma maisiņi dārzeņiem un augļiem;

  • sausais šampūns un kondicionieris;

  • bezatkritumu skūšanās komplekts;

  • labas kvalitātes ēdiena trauciņi;

  • u.c.


Ceram, ka šis raksts ļaus Tev apdomāt, kādas dāvanas šajos Ziemassvētkos un, patiesībā, arī citos svētkos būs patiesi vērtīgas. Ja nu joprojām trūkst idejas, tad iesakām apmeklēt šo Gētes institūta tiešsaistes pasākumu Izgatavo Ziemassvētku dāvanas zero waste stilā, kuru vadīs Zero Waste Latvija biedre Laura Treimane.




bottom of page