top of page

Bioatkritumu dalītās vākšanas tarifi ir pretrunā sabiedrības interesēm

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien, 19. janvārī noraidīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotās likumprojekta izmaiņas par iedzīvotāju bioloģiski noārdāmo atkritumu dalītās vākšanas maksas tarifu samazinājumu. Biedrība “Zero Waste Latvija” uzsver, ka komisijas pieņemtais lēmums ir pretrunā ar sabiedrības interesēm.


Bioloģiski noārdāmo atkritumu šķirošana ir kritiski svarīga, lai samazinātu poligonos apglabāto atkritumu apjomu. Tāpat tas ir nepieciešams, lai sasniegtu Eiropas Savienības noteikto mērķi – panākt, lai līdz 2035. gadam poligonos apglabāto sadzīves atkritumu īpatsvars nepārsniegtu 10% no kopējā atkritumu apjoma. Šobrīd Latvijas poligonos tiek apglabāti aptuveni 60% sadzīves atkritumu, no kuriem ievērojams daudzums jeb līdz pat 40% ir bioloģiski noārdāmi.


“Sēdē pieņemtais lēmums ir neloģisks un pretējs visu iesaistīto pušu aicinājumiem. Nav skaidrs, kā mēs panāksim jebkādu atkritumu apjoma samazināšanu. Bez šādas sistēmas steidzamas ieviešanas nespēsim sasniegt ES nospraustos mērķus, kuri jau šobrīd Latvijai sagādā ļoti lielas grūtības. Lēmumpieņēmēju neizpratne par to, kāpēc šādas izmaiņas ir nepieciešamas un kā tās var palīdzēt iedzīvotājiem ietaupīt gan īstermiņā, gan ilgtermiņā ir pārsteidzoša. Atkritumu dalītai vākšanai ir jābūt ekonomiski izdevīgai, tā nedrīkst balstīties tikai uz iedzīvotāju labo gribu.” saka biedrības “Zero Waste Latvija” pārstāve Maija Krastiņa.


Kopš šī gada janvāra Rīgā un visās Pierīgas atkritumu apsaimniekošanas reģiona pašvaldībās bioloģiski noārdāmo atkritumu tarifs strauji pieauga, un šīs tarifu izmaiņas būtiski samazināja bioloģisko atkritumu šķirošanas izdevīgumu iedzīvotājiem, dažās pašvaldībās pat pārsniedzot nešķiroto sadzīves atkritumu izvešanas tarifu. Biedrība “Zero Waste Latvija” aicināja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju steidzami virzīt grozījumus Atkritumu apsaimniekošanas likumā, lai samazinātu bioloģisko atkritumu izvešanas tarifu.


“Situācija, kad tiek palielināts dabas resursu nodoklis un poligonu tarifs par nešķiroto atkritumu apglabāšanu ir motivējošs faktors cilvēkiem sākt aktīvāk šķirot. Taču, ja tarifu kāpums saistīts ar šķiroto atkritumu, šajā gadījumā bioloģiski noārdāmo, apsaimniekošanu, tad ir jādomā risinājumi, kā panākt, lai šķirošana tomēr būtu izdevīgāka. Pērn varējām nodrošināt, ka BIO atkritumu apsaimniekošana atsevišķos reģionos ir līdz pat 40% lētāka nekā sadzīves atkritumu. Tomēr šobrīd pēc straujā tarifu kāpuma mums kā apsaimniekotājiem pat gribot nav iespēju bio šķirošanu veidot kā motivējošu sistēmu, jo to vienkārši nepieļauj pašreizējā likumdošana,” pauž SIA “Eco Baltia vide” valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts.

Ministrijas ierosinātie grozījumi steidzamības kārtā nonāca Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā. Neskatoties uz to, ka grozījumi tika saskaņoti ar Latvijas Pašvaldību savienību, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju, kā arī ar Latvijas Atkritumu saimniecības uzņēmumu asociāciju, grozījumi tika noraidīti.


Kontakti medijiem:


Maija Krastiņa

Zero Waste Latvija

Tel: +371 22093722


Alise Zvaigzne

Eco Baltia vide

Sabiedrisko attiecību projektu vadītāja

Tel: +371 28780467


bottom of page