top of page

ZWL piedalās hakatonā "Climathon 2021"

No 8. līdz 10. oktobrim Zero Waste Latvija ekspertu komanda piedalījās hakatonā “Climathon 2021 – zaļās, viedās pašvaldības”, ko organizēja “EIT Climate-KIC Latvia HUB” sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā un partneriem – Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klasteri (Green-Tech Cluster), Valmieras Attīstības aģentūru, ‘’EIT Food Hub Latvia’’, RTU Design Factory, 7 Latvijas pašvaldībām.


Šajā 48 h ideju maratonā komanda “KompostsLV”, kurā darbojās Zero Waste Latvija eksperte Mairita Lūse, vides pārvaldības inženiere Zane Gailīte, vides antropoloģe un projektu vadītāja Aija Rūse un arhitekts-dizainers Krišjānis Kopštāls, risināja Cēsu novada pašvaldības izaicinājumu, piedāvajot ieviest komposta sistēmu, kas iesaistītu ne tikai vietējos iedzīvotājus, bet arī uzņēmumus, tādā veidā atbildot uz Eiropas Savienības prioritāti samazināt atkritumu daudzumu pilsētā un veicināt aprites ekonomikas principu popularizēšanu.


“Priecājamies, ka mūsu piedāvātais sistēmiskais risinājums guva ne tikai hakatona žūrijas ievērību, 14 komandu konkurencē iegūstot specbalvu idejas attīstībai, bet arī izpelnījās Cēsu un citu novadu interesi tālākai iedzīvināšanai. Esam pārliecināti, ka neliela mēroga vietējas kompostēšanas sistēmas ir risinājums ilgtspējīgai bioatkritumu apsaimniekošanai, kas vienlaikus veicina teritoriju sociālās un radošās interakcijas. Komposts nav tikai dārzkopībā izmantojams augsnes bagātinātājs – tas ir brīnišķīgs pedagoģiskais resurss plašākai sabiedrības paradigmu maiņai! Pateicamies hakatona organizatoriem, mentoriem un nozaru ekspertiem par noderīgajiem padomiem un aizraujošo pieredzi, kā arī pārējām komandām par iedvesmu!” saka komandas “KompostsLV” kapteine, vides pārvaldības inženiere un Zero Waste Latvija biedre Zane Gailīte.


Hakatonā “Climathon 2021 – zaļās, viedās pašvaldības” Zero Waste Latvija pārstāvēja arī biedrības valdes priekšsēdētāja Anna Doškina, kura komandas konsultēja par to, kā veicināt projektu ieviešanu atbilstošāku aprites ekonomikas pamatprincipiem.


"Bija liels prieks kā mentoram no ZWL puses piedalīties Climathon 2021 hakatonā. Iepazinos ar četrām ambiciozām komandām, kurām bija savs redzējums pilsētu izaicinājumu realizācijā. Ceru, ka varēju sniegt ieskatu, kā uz projektu raudzīties no aprites ekonomikas perspektīvas, domājot par produkta vai pakalpojuma ciklu un ietekmi uz vidi visās projekta ieviešanas fāzēs," saka Anna Doškina.


Zero Waste Latvija ļoti novērtē hakatona rīkotāju un dalībnieku entuziasmu veidot ilgtspējīgākus projektus un meklēt dažādus IT risinājumus vides problēmām. Apsveicam arī pirmo trīs vietu ieguvējus un novēlam veiksmīgi realizēt savus projektus dzīvē!




bottom of page