top of page

Atkritumu zīmolu audits Vecāķos - Brand Audit 2020

Jau 3. gadu kopā ar brīvprātīgajiem devāmies sakopt pludmali un veikt salasīto atkritumu zīmolu revīziju starptautiskā Break Free From Plastic zīmolu audita ietvaros.



Trešajā Latvijas "atkritumu zīmolu auditā" pludmales posmā no Vecāķiem līdz Kalngales stacijai atrastas 540 vienības atkritumu.


Ūdens līnijai tuvāk esošie atkritumi bija ieskaloti jūrā, bet no jauna parādījušies atkritumi, kas ilgu laiku atradās ūdenī un smiltīs. Vispopulārākās atrasto atkritumu kategorijas ir nelieli nenosakāmas izcelsmes plastmasas izstrādājumi, PET pudeles un dzērienu iepakojums.

"Visstilīgākais" atkritums, ko atrada Vecāķu pludmalē, bija neizbalējis "Fregata" šokolādes papīriņš, kas jūras smiltīs pavadījis 16-17 gadus.


Kā katru gadu, arī šogad pludmales kāpās tika atrasts liels daudzums mitro salvešu un cigarešu izsmēķu. Tas saistīts ar sabiedrības informētības trūkumu, ka salvetes un izsmēķi satur plastmasas polimērus, videi kaitīgas vielas un dabā nesadalās.


Ļoti daudzus no Vecāķu pludmalē atrastajiem atkritumiem jau pēc pāris gadiem varēsim nodot depozītsistēmā: plastmasas PET pudeles, dzērienu skārda bundžas un stikla pudeles. Lai gan šogad atradumu vidū izteiktu līderu nebija, Cēsu Alus joprojām ir pirmajā vietā pludmalē atrasto zīmolu vidū.


Aicinām ražotājus apdomāt iepakojumu izvēli un produktu izplatīšanas modeļus, meklēt iespējas piedāvāt produkciju atkārtoti izmantojamos iepakojumos un aizstāt nepārstrādājamos iepakojumus ar pārstrādājamiem!


Paldies visiem, kuri ieradās! Detalizētus audita rezultātus piedāvāsim aplūkot jau drīz!


bottom of page