top of page

Zero Waste Latvija ar fermentēšanas meistarklasi uzsāk ilgtspējas meistarklašu ciklu

7.jūlijā bijušajā Mazjumpravas muižas ūdensdzirnavu ēkā norisinājās meistarklase par produktu fermentēšanu, kas ir pirmā no ilgtspējas meistarklašu cikla aktivitātēm. Meistarklase norisinājās projekta “Aprites ekonomikas risinājumi sabiedrības integrācijai un nabadzības mazināšanai” ietvaros.


Meistarklase sākās ar teoriju, kur kopā ar dalībniekiem tika runāts par fermentācijas vēsturi, tās pamatiem un ietekmi uz cilvēka veselību. Kā izrādās, fermentētos produktos esošās baktērijas var stiprināt imunitāti, uzlabot miegu un pat garastāvokli, pateicoties serotonīna jeb “laimes hormona” izdalīšanai.Neiztikt arī bez degustācijas. Uz galda bija burkāni, redīsi, topinambūri, bietes, kā arī dzērieni no estragona un piena sēnes. Vislielākais pārsteigums bija fermentēta burkānu sula – gan pēc garšas, gan baktēriju daudzveidības ziņā. Un vēl arī maize no zaļajiem griķiem. Bez miltiem, bez rauga, un tomēr īsta.


Galvenie nosacījumi veiksmīgai fermentācijai ir tīrība un kvalitatīti dārzeņi. Burkas tika pildītas ar burkāniem, bietēm, ķiplokiem, garšaugiem un garšvielām. Viss, kas nepieciešams fermentācijai, patiesībā, ir vien ūdens un sāls. Bez vārīšanas un etiķa. Jau pēc 3–4 dienām dalībnieki savus fermentētos produktus varēs lietot uzturā.


Ceram, ka meistarklases dalībnieki mājup devās ne vien ar pilnām burkām, bet arī ar iedvesmu turpināt fermentēt mājās gan veselības uzlabošanai, gan pārtikas atkritumu samazināšanai.


Īpaša pateicība lektorēm: Agnesei Gaidelionei un Dainai Eglītei-Antonai. Pateicoties viņu pieredzei un aizrautībai, dalībnieki uzzināja daudz jauna par fermentāciju gan no zinātniskā, gan praktiskā skatupunkta.


Informācija par gaidāmajām meistarklasēm tiks paziņota drīzumā. Seko @zerowastelatvija sociālajos medijos, lai nepalaistu garām.


Projekts līdzfinansēts Rīgas pilsētas Sabiedrības integrācijas programmas ietvaros

Comments


bottom of page