top of page

Latvijā daļa vienreizlietojamās plastmasas ierobežojumu paliek tikai preses relīžu līmenī

Daudzi Dziesmu svētku dalībnieki, saņemot pusdienas, uzdeva pamatotu jautājumu - vai tad Latvijā un Eiropā plastmasas galda piederumi nav aizliegti? Kāpēc tad katru dienu Dziesmu svētku laikā vairāk nekā 10 000 šādu dakšiņu nonāca pie Dziesmu svētku dalībniekiem un pēc pāris minūtēm arī tuvākajā atkritumu konteinerā?



Diemžēl Plastmasu saturošu izstrādājumu patēriņa samazināšanas likumā ne tā izveides, ne ieviešanas laikā nav pievērsta uzmanība vairākiem likuma robiem. Pirmkārt, likumā ir noteikts ierobežojums noteiktu vienreizlietojamu plastmasas produktu importēšanai un ražošanai, ne to izmantošanai. Lai gan ir pagājuši vairāk nekā divi gadi kopš šī likuma stāšanās spēkā, netiek kontrolēta tādu produktu kā vienreizlietojamo plastmasas galda piederumu un putu polistirola trauku izmantošana, jo tiek pieņemts, ka tiek izmantoti šādu produktu uzkrājumi. Otrkārt, nav definēts, kā atšķirt vienreizlietojamu produktu no vairākkārtlietojama. Plastmasas galda piederumu ražotāji ir atraduši apvedceļu - uz Dziesmu svētku dalībniekiem izsniegtajām dakšiņām ir lasāms uzraksts “Reusable” jeb “Atkārtoti izmantojams”, un valstī tās tiek ievestas, izmantotas un, uzreiz pēc lietošanas, izmestas.


Šajā pašā likumā arī ir cits pants, kurš praksē nav ieviests - alternatīvu nodrošināšana. Jebkurā vietā, kas mums piedāvā ielikt ēdienu vai dzērienu līdzņemšanai vienreizlietojamos traukos, kas satur plastmasu, apmeklētājiem būtu jāpiedāvā vienreizlietojamās alternatīvas, kas nesatur plastmasu, vai arī vairākkārtlietojamie trauki. Tas attiecas arī uz vienreizlietojamajām kafijas krūzītēm, kuras lielākajā daļā gadījumu satur plastmasu, kā arī ēdienu līdzņemšanai kafejnīcās, lielveikalos un citās tirdzniecības vietās. Reālajā dzīvē netiek veikta ne tikai šīs prasības ieviešana, ne arī informējošās aktivitātes - daudzi ēdinātāji par šādu prasību pat nav informēti.


Atgādinām, ka šī nav vienīgā reize, kad VARAM izstrādātie likumi paliek preses relīžu līmenī un praksē netiek ieviesti. 2018. gada nogalē VARAM solīja, ka turpmāk pircējiem nebūs pieejami bezmaksas plastmasas maisiņi. Diemžēl arī šajā Iepakojuma likumā ir robs - plastmasas maisiņus bez maksas var izsniegt higiēnas iemeslu vai pārtikas izšķērdēšanas novēršanai. Tirgotāji šo iespēju interpretē kā iespēju izsniegt maisiņus bez maksas jebkurā situācijā.


Atkritumu samazināšanā esam spēruši ļoti nelielus soļus, joprojām paļaujoties uz individuālu rīcību, nevis sistēmiskiem risinājumiem un atbalstu alternatīvu attīstībai.


Bierība Zero Waste Latvija aicina:

  • veikt grozījumus Plastmasu saturošo izstrādājumu patēriņa samazināšanas likumā, nosakot termiņus ne tikai plastmasu saturošu izstrādājumu ievešanai un ražošanai, bet arī to izmantošanai;

  • Plastmasu saturošu izstrādājumu patēriņa samazināšanas likumā definēt atkārtoti izmantojamos produktus, nosakot, ka par tādiem var tikt uzskatīti tikai tādi, kas tiek savākti un atkārtoti izmantoti;

  • veikt izglītojošās un kontroles aktivitātes, lai veicinātu Plastmasu saturošu izstrādājumu patēriņa samazināšanas likuma prasību ieviešanu, kā arī organizēt atbalsta pasākumus atkārtoti izmantojamo trauku sistēmu ieviešanai;

  • veikt grozījumus Iepakojuma likumā, skaidri nosakot, ka jebkuri plastmasas maisiņi nevar tikt izsniegti bez maksas.



bottom of page