top of page

Atkritumu zīmolu audits 2021 Daugavgrīvā

Jau ceturto gadu biedrība Zero Waste Latvija piedalījās starptautiskajā atkritumu zīmolu auditā. Šī akcija, kuru organizē kustība Break Free From Plastic, aicina cilvēkus visā pasaulē pievērst uzmanību dabā atrastajiem atkritumu tipiem un to ražotājiem. Akcijas ietvaros, Zero Waste Latvija biedri 1,5 stundu garumā vāca, skaitīja un dokumentēja plastmasas atkritumus Daugavgrīvas pludmalē. Šie dati tiks tālāk izmantoti vispasaules plastmasas piesārņojuma zīmolu audita veidošanā, kurā katru gadu piedalās vairāk nekā 55 valstis visā pasaulē.


Šogad Zero Waste Latvija atgriezās pirms diviem gadiem apciemotajā Daugavgrīvas pludmalē, kura, saskaņā ar kampaņas Mana Jūra datiem, atkritumu ziņā ir otra piesārņotākā pludmale Latvijā. Gluži kā pirms diviem gadiem, arī šogad šajā pludmalē visbiežākais atrastais atkritums bija kosmētikas jeb tā dēvētie ausu kociņi - vairāk nekā 200. Pirms diviem gadiem Zero Waste Latvija brīvprātīgie šajā pašā pludmalē salasīja vairāk nekā 600 šādus kociņus. Lai gan šos datus ir grūti salīdzināt, iespējams redzam pirmās praktiskās sekas ES lēmumam un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) attiecīgi pieņemtajam Plastmasu saturošu izstrādājumu patēriņa samazināšanas likumam, kuri no šī gada jūlija aizliedz ES un Latvijas teritorijā ievest un ražot kosmētikas kociņus, kuri satur plastmasu. Daudzi uzņēmumi jau laicīgi bija sākuši iedzīvotājiem piedāvāt videi draudzīgākas alternatīvas - kociņus, kuru kātiņi ir izgatavoti no materiāliem, kas dabā sadalās.


Starp citiem atkritumiem var izcelt cigarešu izsmēķus un plastmasas maisiņus, kuri arī ir iekļauti Plastmasu saturošu izstrādājumu patēriņa samazināšanas likumā.


No zīmoliem visbiežāk sastapām Cēsu Alus, Maxima un Orkla ražoto produktu iepakojumus, kā arī globālo līderi pludmaļu piesārņošanā - Coca Cola.


“Nākamajā gadā, iespējams, zīmolu audita rezultāti skaidrāk parādīs gan Plastmasu saturošu izstrādājumu likuma efektu, gan arī depozīta sistēmas ietekmi. Izvērtējot ārvalstu piemērus, depozīta sistēma strauji samazina dabā atrasto dzērienu pudeļu daudzumu,” saka Mairita Lūse, Zero Waste Latvija biedre un akcijas koordinatore


“Ceram, ka šis ir pirmais nelielais signāls, ka Plastmasu saturošu izstrādājumu likums darbojas un samazina piesārņojuma daudzumu. Aicinām Latvijas likumdevējus būt ambiciozākiem un ieviest normas, kas papildina ES noteiktos minimumus. Kosmētikas kociņi apjoma ziņā ir tikai neliela daļa no piekrastē atrasto atkritumu daudzuma,” saka Anna Doškina, Zero Waste Latvija vadītāja.


Akcija notika sestdienā, 2021.gada 11. septembrī.





bottom of page